Dieta białkowa – fakty i mity
Popularna jeszcze nie tak dawno dieta Dunkana, opierając się na białku przyspieszającym metabolizm, zaczęła mieć swoich poważnych przeciwników. Zarzucano jej nagły wzrost cholesterolu i pozbawianie organizmu wartościowych składników. Ponadto szybka redukcja wagi stanowiła swojego rodzaju szok dla ciała, a efekt jo-jo był niemalże nieunikniony.
Dieta białkowa wciąż ma jednak swoich zwolenników, przekształcając się powoli w dietę rozbudowującą mięśnie. Popularne wśród kulturystów odżywki białkowe wpływają na regenerację potreningową mięśni, a zażywane przed treningiem – na ich wzmocnienie i szybszą rozbudowę. Z kolei osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową również mogą stosować dietę białkową, wspartą dużą ilością błonnika i warzyw.
Najistotniejszymi czynnikami, wpływającymi na skuteczność i bezpieczeństwo diety białkowej jest spożywanie odpowiedniej ilości wody oraz spożywanie częstych i niewielkich posiłków. Regularność i wytrwałość prowadzi do wyraźnych rezultatów już po kilku tygodniach stosowania.