Białko w codziennej diecie
Białko jest podstawowym budulcem nasze ciała – jego dostarczanie jest niezbędne, nie tylko do budowania nowych włókien mięśniowych, jak również do regenerowania tkanek po intensywnym wysiłku sportowym. Białko jest niezbędne w naszej codziennej diecie – przyjmuje się, iż codziennie powinniśmy przyjmować ok. 170 gramów tego składnika. To jednak niemożliwe w przypadku przyjmowania normalnych produktów spożywczych. Wielu sportowców stara się sprostać tym wymaganiom spożywając odżywki białkowe. W przypadku osób nietrenujących muszą wystarczyć normalne produkty. Białko jest istotne dla osób aktywnych – w przypadku kiedy uprawiamy sporty ważne jest możliwie najlepsze żywienie oraz suplementowanie diety. Białko znajdziemy w produktach mięsnych: mięsie czerwonym, białym, rybach, ale również w produktach strączkowych – dostarczają one białka roślinnego, niezwykle cennego z punktu widzenia wegetarian. Białko to także składnik przetworów mlecznych, takich jak jogurty, mleko, kefiry, sery, jaja. Białko powinno stanowić codzienny element diety.