Białko jako podstawowy składnik odżywczy
W diecie każdego zdrowego człowieka powinny znaleźć się podstawowe składniki odżywcze. Zaliczamy do nich: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Białka są odpowiedzialne za prawidłową budowę kości, mięśni i skóry. To właśnie z białek każdy organizm buduje lub odnawia zużyte komórki. Nie mogą być zastąpione przez inne składniki odżywcze. Z tego powodu zalecane jest spożywanie produktów zawierających naturalne białka, a do takich zalicza się na pewno: mięso, drób, jajka, ryby, mleko, kefiry, rośliny zielone. Szczególne zapotrzebowanie na białko obserwuje się u osób pracujących fizycznie. Zapotrzebowanie na białko wzrasta też u kobiet w ciąży oraz karmiących. Organizm bowiem zużywa biało w procesie rozwoju płodu, a także wtedy, kiedy kobieta wytwarza mleko dla wykarmienia potomstwa.
Białka są zbudowane z aminokwasów. Chociaż w organizmie jest ich około dwudziestu, najbardziej liczą się te zwane egzogennymi. Jak podają specjaliści występują one przede wszystkim w białku zwierzęcym. Dlatego tak istotna jest różnorodność dostarczanych do organizmu pokarmów.