Białko – najważniejszy składnik diety
W skład każdego organizmu żywego, czyli także organizmu człowieka, wchodzi białko. Z białek powstają komórki i tkanki. Dla organizmu człowieka największą rolę odgrywa białko, które znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. W białku pochodzącym z produktów zwierzęcych znajdują się aminokwasy. Z tych związków powstają komórki i tkanki. Komponując jadłospis, należy go układać w taki sposób, aby znalazły się w nim produkty dostarczające aminokwasów. Pełnowartościowe białko zawierają: mięso (także podroby), jajka, mleko, sery twarogowe, ryby, chude wędliny.
Białko występuje nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale także w niektórych produktach pochodzenia roślinnego. Pod względem wartości odżywczych białko to jest mniej wartościowe, ale jest także potrzebne. Źródłem tego białka mogą być rośliny strączkowe, kasze, pieczywo. Łącząc w jednym posiłku produkty zawierające białko zwierzęce z produktami zawierającymi białko pochodzenia roślinnego, zwiększamy wartość odżywczą tego ostatniego.