Białko – za co odpowiada?
Białko stanowi główny budulec naszego organizmu – buduje komórki, tkanki, narządy, jest elementem ludzkiej skóry, włosów. Stałe dostarczanie białka jest niezbędne do tego, aby budować wartościową masę mięśniową oraz skutecznie hamować procesy kataboliczne ciała. Białko jest też niezbędne do przeprowadzania procesów regeneracyjnych po treningu, buduje nowe włókna mięśniowe. Ile białka dziennie powinniśmy spożywać? Ilość białka, które powinniśmy przyjmować każdego dnia to ok. 170 gramów, co równa się ok. 20 jajom kurzym. Człowiek nie jest w stanie zaspokoić tego zapotrzebowania. Z pomocą przychodzą odżywki białkowe, które dedykowane są przede wszystkim osobom aktywny oraz sportowcom. Gdzie naturalnie znajdziemy białko w dużych ilościach? Z pewnością odpowiednie okażą się produkty nabiałowe – jaja, mleko, kefiry, sery, jogurty. Niezwykle ważne jest również spożywanie mięsa. Szczególnie czerwone mięso dostarcza nam wiele białka. Białko znajdziemy również w roślinach strączkowych, takich jak groszek. Wiele białka znajduje się w ciecierzycy.