Cieciorka – źródło białka i nie tylko

Cieciorka (ciecierzyca) jest znana i ceniona zarówno w regionie Bliskiego Wschodu jak i w krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego. W 100 gramach gotowanej cieciorki znajduje się aż 8,86 g białka posiadającego stosunkowo wysoką wartość odżywczą. Białko ciecierzycy dostarcza organizmowi aminokwasów, których pozbawione są biała znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak nie jest ono w stanie w 100% zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego. Specjaliści ds. żywienia są zgodnie, że w takiej sytuacji warto połączyć jest ciecierzycę (jak również inne rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku. W ten sposób udaje się stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka. Lekarze i dietetycy są zdanie, że w diecie dorosłego człowieka połowę dziennej dawki białka powinniśmy dostarczać z produktów zwierzęcych, drugą zaś z roślinnych. W kuchni arabskiej ciecierzyca znajduje szerokie zastosowanie m.in do przyrządzania humusu czy falafeli. Natomiast mieszkańcy Egiptu uważają cieciorkę za cenny afrodyzjak.

Previous post Jakie białko na masę?
Next post Białko – cenny składnik diety