Dieta wysokobiałkowa odchodzi do lamusa?
Zaczęło się od diety Dunkana, która miała tak samo wielu zwolenników, jak i przeciwników. Potem dietetycy forsowali nurt diety odpowiednio zbilansowanej, zawierającej dobraną ilość białka, tłuszczy i węglowodanów. Czy naprawdę dieta wysokobiałkowa może być szkodliwa?
Białko to najważniejszy budulec naszego ciała, a w szczególności – mięśni. Dieta wysokobiałkowa polecana jest sportowcom trenującym intensywnie i regularnie. Dostarczanie codziennie dużych ilości aminokwasów, o odpowiednim składzie (podobnym do tych naturalnie występujących w organizmie człowieka) wpływa na wzrost wydajności i siły, ogranicza odkładanie tłuszczu, doprowadza do redukcji tkanki tłuszczowej, a także – wpływa na rozrost suchej tkanki mięśniowej. Same plusy! Niestety – dieta wysokobiałkowa posiada również negatywne konsekwencje stosowania.
Dieta stosowana przez dłużej niż miesiąc może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, mocno obciąża nerki i wątrobę. W uniknięciu negatywnego wpływu pomoże nam pamiętanie w swoim jadłospisie o dużej ilości niskosodowej wody mineralnej, a także uzupełnianie diety warzywami i owocami.