Jarmuż i jego właściwości
Ostatnio na polskim stole coraz częściej zaczął pojawiać się jarmuż. Niestety wciąż bardziej jako ozdoba dań, niż ich główny składnik. Mamy jednak nadzieję, że z czasem to się zmieni. Jarmuż ma zbyt wiele cennych składników odżywczych, by traktować go jako dekorację. Ma on w sobie dużo białka, a także błonnik, który znaczenie wspomaga naszą dietę. Poza tym jarmuż to źródło witamin C i K, potasu i wapnia, a także innych cennych minerałów. Jarmuż ma także w sobie silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości antynowotworowe oraz wspomaga nasz organizm w autoregeneracji (pozwala więc dłużej cieszyć się młodością). Jarmuż pozwala także w oczyszczeniu organizmu z toksyn, więc doskonale wspomaga osoby, które mają problemy z wagą. Co ciekawe, w przeciwieństwie od innych zielonych roślin, sezon na jarmuż przychodzi jesienią i trwa całą zimę. Więc wtedy właśnie kiedy brak nam „zieleniny” pod ręką jest niezwykle zdrowy jarmuż i nim możemy urozmaicić nieco uboższą zimową dietę. Korzystajmy z tego!