Rola białka w codziennej diecie
Białko stanowi podstawowy budulec dla naszego ciała – jego obecność jest konieczna nie tlyko do budowania zwartej masy mięśniowej, ale również do przeprowadzania konkretnych procesów chemicznych. Białko jest niezbędne sportowcom w celu zahamowania procesu katalizy. Białko jest też niezbędne w naszej codziennej diecie – przyjęło się, iż dzienna dawka białka to ok. 170 gramów. Klasyczna dieta nie jest w stanie jednak zapewnić takiej ilości białka. Sportowcy radzą sobie dzięki odżywkom białkowych, jednak osoby nietrenujące muszą skupić się na normalnych produktach. Gdzie znajdziemy wysokowartościowe biłako? Białko znajdziemy przede wszystkim w produktach mięsnych: mięsie czerwonym, białym, ale i rybach. Wiele białka zawartych jest w produktach strączkowych – dostarczają one białka roślinnego, to alternatywa dla wegetarian. Białko znaleźć też można w licznych przetworach mlecznych, takich jak kefiry, mleko, jogurty czy maślanki. Białko dzieli się na wiele rodzajów, warto dopasować je do trybu spożywania.