Ulubieniec kulturystów: białko
Próbując schudnąć i budować mięśnie w tym samym czasie trzeba dostarczać sobie białek jaj i białego proszku białkowego. Niektórzy jednak nie wiedzą dlaczego białka są tak wyjątkowe i dlaczego są używane tak często przez kulturystów. Białko jaj składa się z 40 różnych typów białek i jest formą niemalże czystego białka. Stąd jego popularność. Słowo białko pochodzi z albus, łacińskiego słowa oznaczającego biały. Białko jaja są o niskiej zawartości węglowodanów, kalorii i tłuszczu. Białko jaja jest też doskonałym źródłem białka, wolnym od cholesterolu. Białko jaja składa się wyłącznie z białka i ma tylko 15 kalorii. Młode jaja mają mocniejsze skórki, ponieważ białko jaja ma wyższą kwasowość – przez co białka bardziej przylegają do skorupy. Wyraźne białe jajko wskazuje na to, że jajko się starzeje. Białko jaj jest również dobrym źródłem ryboflawiny. Suszone jaja w proszku są bardziej przystępną formą przyjmowania białka. Warto je włączyć do swojej diety i treningu, by osiągnąć najlepsze rezultaty.